Bygg en turbiditetsmätare

TurbiditetsmatareMed enkla medel kan du bygga ett avancerat analysinstrument. Här finns instruktionerna för att bygga en turbiditetsmätare av Lego och med hjälp av en Arduino Arduino Uno. Arduino är ett mikrokontrollerkort som är öppen hårdvara (Wikipedia) med en rad in- och utgångar. Till dessa portar kan man koppla bland annat sensorer, LEDer och motorer för att känna av och styra sin omgivning.

Idén och konceptet för detta mätinstrument är utvecklat av Pernilla Wégen och Jens Bjelvenmark. Använd gärna detta material men du bör ge oss erkännande för det.

Med denna turbiditetsmätare kan du mäta grumligheten i en vätska. Värden du erhåller är relativa, men gör du en standardkurva kan du till exempel mäta koncentrationer eller studera filtrerande organismers effektivitet.

Bygginstruktioner pdf icon

Kopplingsschema koppling bb

Programkod ZIP file

 

För att kunna använda dessa behöver du den öppna mjukvaran för att köra programmet och det hittar du på Arduino.cc. Dessutom använder vi två ljussensorer: TSL 2561 från Adafruit och för att använda dessa behöver du två programbibliotek Adafruit_TSL2561 V2 Library och Adafruit_Sensor Library som du hittar här.